Hoe weet ik of er lucht in de CV-installatie zit?

DACW TIPS Tip6 OntluchtenDat er lucht in de CV-installatie zit is vaak hoorbaar. Lucht hoor je door de installatie gaan, dit geeft een soort frituurpan geluid.Lucht in bijvoorbeeld een radiator, veroorzaakt dat deze niet of maar gedeeltelijkwarm worden.

Hoe komt er lucht in de CV-installatie?

Lucht kan op twee manieren in de CV-installatie komen. Bij een nieuwe of bijgevulde CV-installatie met leidingwater ontstaat lucht. Dit wordt veroorzaakt doordat het water wordt verwarmd. De aanwezige zuurstof wordt uit het water afgescheden. De tweede oorzaak dat er lucht in de installatie kan komen is dat: de druk in de CV-installatie te laag is, hierdoor gedragen de automatische ontluchters zich als beluchters en komt er extra lucht in de installatie.

Waarom ontluchten?

Door het lucht uit het verwarmingsysteem te halen wordt het rendement van de installatie verhoogd. Dus uw stookkosten verlaagd en de CV-installatie functioneert beter.

Hoe ontluchten?

Ontluchten kan alleen indien de CV-installatie in rust is. Dat wil zeggen: De CV-ketel en circulatiepomp uit zijn. Zet eerst de CV-ketel uit, laat de circulatiepomp nog ongeveer 5 á 10 minuten draaien. Wacht 10 minuten en begin met ontluchten. Het ontluchten van een installatie doet u van beneden naar boven. Let op het water wat uit de installatie komt is vies en vettig. Neem voor het ontluchten een doek mee. Op elke radiator zit een nippeltje. Draai dit nippeltje een kwartslag open. Zodra er water uit het nippeltje komt, draait u het nippeltje weer dicht. Doe dit bij ale verwarmingselementen. Na het ontluchten moet er wel gekeken worden of er nog voldoende water in de CV-installatie aanwezig is. Dit kunt u vaststellen door de druk te controleren.

Hulp nodig bij ontluchten? 

  BEZOEKADRES
  Regeltechniek Nederland
  Alleen op afspraak
  Veenendaal
  0318 - 55 21 91
  info@dacw.nl

Volg ons

twittergroen facebookgroen linkedingroen

Tweets

RT @TVVL_: TVVL Techniekdag - Matchmaking Kennisontwikkeling in volle gang. 4 projecten staan in de startblokken, maar wachten nog op extra…

by Frans Wolffenbuttel

Project Scholen

  • DeStartbaan
  • DeLijster
  • DeUitkijck
  • Gymnasiumnovum
  • sgravendreefcollege
  • Duurmeting luchtkwaliteit en temperatuur loggen. analyse en rapportage
  • Duurmeting luchtkwaliteit en temperatuur loggen. analyse en rapportage
  • Duurmeting luchtkwaliteit en temperatuur loggen. analyse en rapportage
  • Energiebesparingsonderzoek
  • Energiebesparingsonderzoek