Waarom inregelen?

DACW klimaatinstallatiesOm een juiste verdeling te maken van het beschikbare capaciteit. Een goed ingeregelde klimaatinstallatie levert 10% besparing op. De klimaatinstallatie in een gebouw werkt bijna altijd in deellast. Dit is gelijk ook het grootste nadeel bij de traditionele manier van inregelen, hierdoor gaat er een hoop energie verloren.
We maken onderscheid tussen waterzijdig en luchtzijdig inregelen. Waterzijdig is de koeling en verwarming. Luchtzijdig is de luchtbehandeling in een gebouw.

Waterzijdig inregelen

Traditioneel wordt er statisch ingeregeld, dat wil zeggen op de maximaal benodigde capaciteit. Echter deze capaciteit is bijna nooit benodigd. De nieuwe vorm van inregelen is dynamisch, hiervoor zijn echter wel een aantal aanpassingen in de installatie benodigd. Alle traditionele inregelafsluiters zullen plaats moeten maken voor druk- en volumestroom geregelde afsluiters. Daarnaast zullen de pompen druk geregeld moeten gaan worden. Door dynamisch te regelen en sturen gaat er niet onnodig veel energie verloren en zijn eventuele knelpunten in een installatie op een gemakkelijke manier inzichtelijk te maken.

Luchtzijdig inregelen

In veel gevallen wordt er een traditionele installatie aangelegd met een grove verdeling per rooster. Het grote nadeel van deze opzet is dat er niet nauwkeurig geregeld kan worden. Door per vertrek de lucht hoeveelheid aan te passen aan de bezetting van de ruimte door bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, temperatuur en aanwezigheid te meten wordt er niet onnodig veel geconditioneerde lucht toegevoerd.

Zoek de winst in de combinatie

De eerste stap is dynamisch in-regelen, maar er is meer mogelijk. Ga na-regelen op aanwezigheid, temperatuur en luchtkwaliteit op vertrek niveau. Lever dus per vertrek het benodigd koel- en verwarmingsvermogen. Op deze manier zijn grote besparingen tot 50% te realiseren en wordt er bijvoorbeeld een ruimte niet onnodig verwarmd,gekoeld of geventileerd als er geen bezetting is.

Wilt u meer informatie?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

  BEZOEKADRES
  Regeltechniek Nederland
  Alleen op afspraak
  Veenendaal
  0318 - 55 21 91
  info@dacw.nl

Volg ons

twittergroen facebookgroen linkedingroen

Tweets

RT @TVVL_: TVVL Techniekdag - Matchmaking Kennisontwikkeling in volle gang. 4 projecten staan in de startblokken, maar wachten nog op extra…

by Frans Wolffenbuttel

Project Scholen

  • DeStartbaan
  • DeLijster
  • DeUitkijck
  • Gymnasiumnovum
  • sgravendreefcollege
  • Duurmeting luchtkwaliteit en temperatuur loggen. analyse en rapportage
  • Duurmeting luchtkwaliteit en temperatuur loggen. analyse en rapportage
  • Duurmeting luchtkwaliteit en temperatuur loggen. analyse en rapportage
  • Energiebesparingsonderzoek
  • Energiebesparingsonderzoek